west adams contemporary exhibition [WACE]

fall '14

 

program: non-collecting exhibition space

 

Research began with the senses and the development of prosthetics that heightened/isolated a sense-and therefore change a user’s perception. For this project, foot prosthetics of different materials were explored. Each material heightened the user’s awareness within a space as they moved because of the resultant sound created. Other research was also done on Los Angeles-its street grid system and the planes of id. This yielded the opportunity to have the museum act as a formal object that pushes against the prevailing perspectival agenda of the street grids.

 

In incorporating the sensorial and contextual research, this project further seeks to create a procession and heightened awareness of procession.  The circulation follows a series of purposefully distorted perspectival spaces developed through compression and expansion, and through the use of a series of different materials heightens the user’s awareness through sound.

 

The building orientation is skewed, and goes against the grid of the planes of id. This reads not only in figure ground, but also as an individual passes along the main street (W Adams Blvd). The circulation pulls the user around to the back of the site, and wraps itself in and around the three main interior spaces (two exhibitions and a reception space). The perspectival distortion (in plan) of the circulation becomes “corrected” in section of the larger main spaces. Referencing the prosthetic studies, the use of different materials further emphasizes the circulation as well as contrasts the larger spaces. The beginning of the circulation down and into the reception is a concrete gridded texture. As one circulates in, the material becomes a perforated metal. The larger spaces contrasts and deafens the noise created by the interior circulation through the use of a concrete and insulation. This is further enhanced through two main structural systems: a concrete structure for these larger spaces and a secondary cage that supports the facade and circulation space.

 

The facade follows a similar visual patterning with a gridded perforated mesh and a shotcrete process applied over to allow for varying levels of light and a relationship to context to occur. The orientation of the overall massing allows for prevailing winds to be optimized. The massing is also angled downwards at the Northern side to accomodate for northern light as well as drainage.


Overall, the users procession through the project is heightened based on the texture and sound of the material they are walking on. The purposeful distortion of the spaces forces the user to become more aware of the sound rather than their vision to guide/locate them.

 

production tools: model making | 3D printing | autocad | rhino | vray | illustrator | photoshop 

[click image to view]